Kb. egy 30-40 literes (nem zománcozott) bográcsról van szó. Amihez kell körül belül 50dkg disznózsír. Mindenképpen szabad ég alatt állítsd fel az állványt, mert a lángok fel fognak csapni kb. egy méterre!
Lépések:
- Alágyújtasz, lehetőleg közepes lángon (én körégőt használtam gázpalackkal, célszerű mert az égő bográcsot nem tudod levenni a tűz felől).
- Beleteszed a zsírt, megvárod míg elkezd olvadni majd a még el nem olvadt darab zsírral körbekened a bogrács oldalát is.
- Most jön a pihisebb része: várni kell egészen addig amíg a zsír lángra kap a hőtől.
- Amint lángra kapott zárd el a gázt!
- Várd meg míg az égő zsír elalszik magától.
- Vigyázz, mert forró és kormos lett a bogrács, de még az állvány is!
- Most jön a legnehezebb rész: végig kell sikálni a bográcsot. Amihez először is öntesz bele vizet, mosószert és jól kitakarítod belőle az égett nyomokat. Nekem egy a grillsütésnél használt 3 oldalú tisztító kefe vált be(szivacs, kaparó és drótkefe részekkel) igazán. Többször is cserélhetsz alatta mosóvizet, ha hideg, akkor melegítsd fel...
- Ha minden jól ment akkor a bogrács oldala szép kékes színűnek kell hogy legyen.
- A külsejével nem kell foglalkozni, az mindig is kormos marad, lesz.
- Ezután öblítsd ki tiszta vízzel a belsejét, majd ismét gyújts alá és melegítsd fel, de ezúttal már víz nélkül. Ha a maradék pár csepp víz elkezd elforrni, akkor elzárhatod alatta a körégőt/gázt.
- Majd egy kevés zsírral kend körbe a belsejét, tényleg nagyon kevés kell épp hogy eltakarja, de mindenütt érje! Ennek az a lényege, hogy ha elteszed a bográcsot, mondjuk télire, akkor ne rozsdásodjon meg!
Egy dologra jöttem még rá, miután nem sikerült teljesen kiszednem belőle egy két koromfekete zsírfoltot. A végén, mikor már csak lezsíroztam, hogy eltegyem, ért egy kis meglepetés: az enyhén olvadt zsír felodotta azt az egy két foltot amit sehogyan sem sikerült lesikálni.
Remélem tudtam segíteni!
Itt szeretném leszögezni, hogy nem vállalok felelőséget az esetleges károkért ha valami balul ütne ki a fenti procedúra során!
Jó bográcsozást! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése