Hozzávalók:
- Egy 40 literes lábas. Helye: a szomszéd utcában. Kocsmák száma útközben: 3. Az első kocsmába muszáj volt bemenni, mert jóféle pálinkát árulnak, dehát kísérni is kell valamivel: Pálinka/sör arány: 1/1.
- Jószomszéd lévén a lábashoz pálinka is jár: Pálinka/sör arány: 2/1.
- Hazafelé van még egy kocsma, oda is be kell térni, hogy megmutassuk mennyi kocsonyát fogunk főzni. És persze, hogy kiszáradt torkunkat meglocsoljuk egy kis pálinkával. Pálinka/sör arány: 3/2.
- Idő: reggel 9:21 szomjasak már nem vagyunk, de éhesek annál inkább, de előbb főzzünk akkor...
- Fogjuk a lábast, tegyük bele a fagyos malac darabokat és egy kis füstölt nyúlját is, de ne egészben, hanem felvágva, bárddal...
- A műanyag vágódeszka nem az igazi, fa kell a bárdnak.
- De valahogy minden csapás olyan erősen sikerül, hogy a földön landol a füstölt porcos hús (ala nyúlja), szóval mellé kell tenni a nagy lábast, hogy abba pottyanjon ami belevaló.
- Aztán fogjuk a forrázott malacka részeit, kicsit megkapargatjuk, hogy a maradék szőrt is eltávolítsuk.
- Majd engedjük fel jó sok vízzel és mehet a tűzhelyre.
- Dobjunk bele még egy kis babérlevelet, sót, borsot, 1-2 vöröshagymát és 4-5 fej (nem gerezd) fokhagymát, majd menjünk inni/fát vágni, vagy valami ilyesmi.
- Közben azért nem árt ránézni (és/vagy inni), megkeverni, leszedni a habot, stb.
Onnan tudjuk, hogy megfőtt a malacka, hogy a húsa leomlik a csontról. Tehát szedjük ki a húsokat egy nagy tálcára, majd hagyjuk hogy kihüljön. Közben azért próbáljuk meg leszeszedni kicsontozni, hogy lehetőleg kevés csont foglaljon helyet a tálakban. Közben falatozni/kóstolni is ér. :)
Miután a lé is kezd hülni, szedjük le a tetejéről a zsiradékot, hogy ne legyen túl fehér a kocsonyánk mikor megfagy.
Majd szedjük szét a füstölt és egyéb húsokat egy-egy tálba és szedjünk rá pár kanál levet és igyunk egyet.
Most már csak annyi a dolgunk, hogy hideg helyen tartva megdermedjen a kocsonyánk és ezalatt temérdek idő jut még arra is, hogy igyunk egy keveset.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése