2009. március 8., vasárnap

XI. Kézműves Kiállítás és Vásár

A Kézműves Kiállítás és Vásár rendezvényei igazi családi szórakozást kínálnak a Petőfi Csarnokban. A programon közel száz kézműves kínálja igényes portékáját, a több ezer ide látogató érdeklődőnek. Ezen a rendezvényen nem csak vásárolni lehet, hisz a kézművesek egész nap bemutatókat, foglalkozásokat tartanak, és segítségükkel, irányításukkal felnőttek, gyerekek, profik és amatőrök egyaránt kipróbálhatják esetleg elsajátíthatják a különböző technikákat.

A rendezvényen, már megszokottan, megtalálhatóak lesznek mind a hagyományos népművészet (tojásfestő, bőrőző, hangszerkészítő, kosárfonó, keramikus, nemezkészítő, papírmerítő, faműves, gyertyaöntő stb.), mind a modern kézműves technika (üvegfestés, szalvétatechnika, gyöngyfűzés, szárazvirág-kompozíció, tűzzománc, foltvarrás, ékszerkészítés, selyemfestés, természetes alapanyagból készült használati és dísztárgyak stb.)
képviselői is.

A kiállítás vásárral egybekötött, így lehetőség van a késztermékek, valamint az alapanyagok megvásárlására.
Szólnak a csalogató szavak a port oldalán. Utolsó napon el is látogattunk ide és teljesen pozitív élményekkel gazdagodtam. Tényleg volt itt szinte minden. De voltak amik kimondottan tetszettek: gyertya öntés, agyagozás, madár csalogató és riogato sipok, fa könyvjelzők, patkolt tojások és dobok is. Tetszett nagyon az emberek/árusok közvetlensége. Ahogy beértünk a bejáraton egy néni dalba kezdett, és csalogatott minket arra, hogy vegyünk tőle pajzán meséket tartalmazó cédét :)) Vagy rögtön jobbra a bejáratnál természetes anyagokból készült aszalt gyümölcsök, csokik. Példának okáért volt egy zöld szinű csoki is, ami alapjában véve egy olvasztott fehér csoki volt csalánkivonattal szinezve. Nem rossz ugye?
Ami nagyon tetszett az a madárfüttyöt utánzó kis "hangszer", mintha egy dalos madár is lett volna a csarnokban. :) Persze ott volt a madár riaszto eszköz is, pontosan nem tudom mi a neve, viszont sikerült úgy letennem, hogy az egyből feltűnt az eladónak, le is "hordott" érte, hogy azt nem szabad ám. Persze a végén elnvette magát. Mesélte, hogy az unokája is ugyanezt tette, aztán megtanitotta neki és persze nekem is, hogy hogyan is kell letenni helyesen.
Enni és természetesen venni is lehetett ételeket is, úgymint mézes kalácsot, birsalma sajtot, vagy akár mézet is. Utóbbiból én is vettem egy üveggel. No meg egy kézzel gyártott szappant is ami szintén mézzel volt "ízesítve".
Legalább 2 órás barangolás után egy jó kis sétával zártuk a napot hazafelé a városligetben... hmm bár kicsit kifujt minket a szél, de azért nagyon jó volt. Jövőre ajánlom mindenkinek a 12. ilyen fesztivált.

Nincsenek megjegyzések: